maandag 14 februari 2011

Installatie 'Sabbatical'/'Breathe' - 1e concept

‘Sabbatical/Breathe’

Concept

Een installatie die iemand tot rust brengt en tot zichzelf laat komen door gebruikmaking van het kalmerende effect van rustig stromend water, in verband gebracht met het ritme van de eigen ademhaling.

Het lijkt alsof het in de huidige, jachtige tijdgeest niet wordt geoorloofd om een rustpauze in te lassen van de dagelijkse race naar winst en succes. Rusten is voor lozers. Als gevolg hiervan, zijn veel mensen gespannen en gestresst, wat een grote impact heeft op hun mentale en fysieke gezondheid en hun levensvreugde. Zonder momenten van ontspanning, loopt de motor vast en raak je overspannen; in feite ben je dan zo gespannen, dat je niet eens meer in staat bent om te ontspannen.

Hoe kan iemand in een mentaal en fysiek ontspannen toestand geraken? Wat kalmeert ons, geeft ons rust?

Het focussen op de eigen ademhaling is een eeuwenoude methode voor het bereiken van mentale en fysieke ontspanning; deze methode wordt beoefend in de steeds mondialer wordende oude yogaleer, maar ook zangtechnieken zijn gebaseerd op ademhalingstechnieken. Een rustige adem is een hulpmiddel om de hersenen af te stemmen op het ‘naar binnen keren’ of tot jezelf komen. De hersenactiviteiten zijn afhankelijk van je bloedtoevoer, die weer afhankelijk is van de hoeveelheid zuurstof die je inademt. Bij een rustige ademhaling, krijgen je hersenen minder zuurstof; als eerste valt dan de sensorische waarneming weg en richten de hersenen zich naar binnen toe.

Rustig, kabbelend water heeft ook een kalmerend effect op ons. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als bij de ademhaling, alleen nu met een externe in plaats van een interne factor. Regen, langzaam stromend water of een rustige vloedlijn heeft geen echte regelmaat, maar is wel een monotome en repetitieve beweging. Deze monotome prikkels hebben hetzelfde effect op onze hersenen als een rustige, aandachtige ademhaling. Wij mensen hebben sowieso een band met water; we gaan graag naar de zee, kijken graag naar de zee en zwemmen graag. Sommige wetenschappers verklaren dit verlangen vanuit de evolutieleer; we zijn uit de zee geëvolueerd en we groeien als foetus in een baarmoeder gevuld met water: water geeft ons een oergevoel, een thuisgevoel, rust.

Deze gegevens komen terug in de installatie. In principe bestaat de installatie uit een bak met warm water, en een plastic all-size bodywarmer die via slangen/buisjes een pompjes/klepjes een waterkingloop creëert met het warme water in de bak. De installatie reageert, via sensoren in de voor- en achterkant van de bodywarmer, op jouw ademhaling; als je inademt stroomt het water in de bodywarmer, als je uitademt en ontspant, stroomt het water er weer uit.
Het beoogde effect is de persoon bewust te laten worden van zijn/haar ademhaling en om die persoon tegelijkertijd via het gevoel van het warme water op het bovenlichaam in een ontspannen staat te brengen. Dit gevoel is vergelijkbaar met gevoel van een warme douche of warme kruik, maar dan nu synchroon lopend met jouw eigen ademhalingsritme en zonder echt nat te worden.

Het feit dat de hele installatie van plastic en kunststof is, maar toch een natuurlijk fenomeen wil opwekken, vind ik ook een mooie kritische ondertoon; het geeft een gevoel van kunstmatige beademing, of kunstmatig leven.
Het werk is in een bepaalde opzicht wel interactief; het gaat om de interactie met jezelf, om het contact met jezelf te vinden. Dat is vanuit een beeldende kunst-oogpunt ergens wel interactief ;).

Het draait dus om rust, ontspanning en bewustwording via warmte, water en de aandacht op de eigen ademhaling. De ervaring is die van een sabbatical, een moment voor jezelf; een mogelijkheid om even tot jezelf te komen in deze huidige, jachtige omgeving.


Plan aanpak


Materialen
- Bak/ton waar warm water in kan/ water in kan worden warm gehouden.
- Waterdichte all-size bodywarmer. Zelf te maken met douchegordijn/plastic.
- Buisjes of slangetjes die vanuit de bak naar de bodywarmer voeren en terug.
- Pompsysteem en systeem met kleppen om water naar boven te stuwen en via kleppen de uitloop van het water weer te controleren.
- Ophangsysteem om de bodywarmer op te hangen, zodat het gewicht van de gevulde bodywarmer niet op de schouders van de deelnemer komt.
- Kookpitje om water warm te houden of zelf de bak warm houden door hem handmatig bij te vullen met warm water.
- Sensoren die de longinhoud kunnen meten, of kunnen meten of iemands borst/buik opzwelt en weer invalt.

Ruimte
De buitenruimte; de binnenplaats tegenover het computerlokaal heeft mijn voorkeur.


Week 1

Experimenteren en overleggen met docenten om te bepalen welk pompsysteem geschikt is en haalbaar is binnen de gegeven tijd.
Experimenteren en overleggen met docenten om de afmetingen van de bodywarmer en de lengte/dikte van de buisjes te bepalen.
Week 2
Materialen voor bodywarmer verzamelen
Aan de slag; bodywarmer maken; eerste concept.
Week 3
Bodywarmer verbeteren; definitieve vorm.
Overige materialen voor de installatie verzamelen.
Week 4
Het systeem in elkaar zetten en installeren, testen.
Week 5
Extra week in geval van vertraging.